To grupa folii wielowarstwowych, które spełniają najwyższe wymagania stawiane opakowaniom w branży mięsnej i wędliniarskiej, a także przy pakowaniu serów twardych, ryb, wyrobów piekarniczych i garmażeryjnych. Są to wysokiej jakości folie produkowane na najnowocześniejszych maszynach do rozdmuchu i tłoczenia granulatów poliamidowych i polietylenowych oraz laminacji warstw poliestrowych wzmocnionych specjalnymi dodatkami gwarantującymi wysoką barierowość i siłę zgrzewu.
Charakterystyka
- dostępne grubości:
- miękkie: 42my – 92my, sztywne 200my - 1200my
- podwyższona bariera ( opcjonalnie EVOH lub AlOx)
- dostępne z Peel
- dostępne w wielu kolorach
- dostępne metalizowane
Zastosowanie
Folie do zastosowania w produkcji opakowań:
- sztywnych
- miękkich
- typu shrink
- do mikrofali i piekarnika
- do pasteryzacji i sterylizacji
Zalety laminatów foliowych
Laminaty PA/PE oraz PET/PE/PP to nowoczesne i funkcjonalne rozwiązanie dla licznych branż. Dzięki zastosowaniu różnorodnych materiałów laminaty te gwarantują znakomitą ochronę przed czynnikami zewnętrznymi. Cechuje je wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie niskich i wysokich temperatur, gazów, powietrza i innych czynników. Nie szkodzi im promieniowanie słoneczne czy działanie wilgoci. Folie wielowarstwowe są również odporne na zabrudzenia, gdyż nie wchłaniają wilgoci i są plamoodporne. Nawet pod wpływem działania substancji chemicznych zmianie nie ulegają ich parametry czy właściwości. Z tego względu zapewniają skuteczną ochronę, przed wszelkimi szkodliwymi czynnikami, które mogłyby wpłynąć na pogorszenie jakości artykułów spożywczych. Innowacyjne laminaty pet/pe/pp oraz pa/pe pozwalają też na stworzenie estetycznego i atrakcyjnego wizualnie opakowania z nadrukiem.
Dlaczego warto korzystać z laminatów foliowych?
Laminat PA/PE czy PET/PE/PP stanowi świetną barierę dla produktów spożywczych, chroniąc je przed utratą świeżości oraz smaku, a tym samym wydłużając ich okres przydatności do spożycia. Produkty zapakowanie w opakowanie wykonane z folii wielowarstwowej są też dobrze zabezpieczone przed wodą, światłem, tlenem oraz różnego rodzaju zanieczyszczeniami. Zaletą tego rozwiązania jest też możliwość dostosowania barierowości opakowania poprzez dobranie poszczególnych warstw. Laminat PET/PE/PP oraz PA/PE wyróżnia się bardzo dobrą termoformowalnością, zgrzewalnością oraz odpornością na przebicia. Przejrzysta i połyskująca folia pozwala na estetyczne zapakowanie artykułów spożywczych. Duży wybór konfiguracji laminatów foliowych daje możliwość dostosowania ich do danych produktów oraz indywidualnych potrzeb przedsiębiorstwa. Wysokiej jakości folie wielowarstwowe to też pewność wysokiej jakości i niezawodności.
Laminaty foliowe - zastosowanie
Laminaty foliowe znajdują wszechstronne zastosowanie. Można ich użyć do pakowania takich produktów jak np.
• sery i twarogi,
• mięso i wędliny,
• ryby i owoce morza,
• wyroby cukiernicze,
• dania gotowe,
• mrożona żywność,
• produkty sypkie i płynne,
• karma dla zwierząt,
• artykuły chemii gospodarstwa domowego,
• materiały techniczne.
W produkcji laminatów wykorzystywane są innowacyjne, zaawansowane technologicznie urządzenia i maszyny. Klienci mogą zamówić laminaty o różnej grubości i kolorach, a także z dodatkową warstwą barierową. Parametry te bez problemu można dostosować do specyfiku artykułu, który będzie przechowywany w folii wielowarstwowej.




